Waarom is EPDM zo geschikt?

EPDM is een materiaal met vele toepassingsmogelijkheden. Niet enkel omdat het een uitzonderlijk goede soort rubber is, maar ook door een aantal belangrijke eigenschappen ervan. Hieronder zult u een aantal van de belangrijkste eigenschappen van EPDM vinden. Het is namelijk een polymeer die uit meerdere monomeren is samengesteld; zodoende is het een rubbersoort die behoort tot de synthetische rubbers. Dit houdt in dat het vanzelfsprekend een sterk, flexibel en duurzaam materiaal is, maar EPDM heeft een aantal aspecten die het onderscheiden van andere ‘normale’ rubbersoorten. Ten eerste wordt het gekenmerkt door verrassend hoge elastische waarden. Waar normaal rubber snel uitrekt of zelf scheurt of breekt, houdt EPDM het veel langer vol. Numeriek werd zelfs vastgesteld dat deze sterke, flexibele polymeer tot 400 procent kan oprekken. Dat houdt in dat het een uitermate geschikt materiaal is voor toepassingen waar een hoge elasticiteit vereist is, zoals het produceren van distributieriemen, slangen en machine-isolatie. Het is dan ook geen toeval dat EPDM gebruikt wordt in een aantal geavanceerde sectoren. Het wordt bijvoorbeeld toegepast in de autosector, de bouwsector en de transportsector. Naast een uitzonderlijk hoge elasticiteit staat EPDM er bekend om dat het een groot temperatuurbereik heeft. Om preciezer te zijn betreft het een bandbreedte van minus 35 graden Celsius tot plus 120 graden Celsius. Gebruikt u deze polymeer bijvoorbeeld voor de isolatie van uw huis, dan kunt u zicht vast voorstellen dat het van belang is dat het ook tijdens de koude wintermaanden niet breekt, scheurt, uitzet, krimpt of uitdroogt. De hittebestendigheid van deze polymeer is daarnaast van vitaal belang in de industriële productiesector, omdat machines veel toeren kunnen maken en de warmte dan efficiënt ingedamd moet worden. Dit zijn echter niet de enige voorbeelden van situaties waarin het belangrijk is dat EPDM bestand is tegen kou en hitte. U kunt zich wellicht voorstellen dat het tevens van belang is bij de transport van waardevolle goederen, de productie van banden en distributieriemen die met uitzonderlijke wrijving te doen krijgen en materialen voor geografische regionen waar het heel erg koud of heet kan zijn.

De bestendigheid van de polymeer EPDM

U heeft nu gezien dat EPDM verrassend rekbaar is – sterker nog, een elasticiteit van minstens 400 procent heeft – en verder bestand is tegen extreme vormen van hitte en kou. Van minus 35 graden Celsius tot plus 120 graden Celsius, om precies te zijn. Als derde belangrijke eigenschap van EPDM zou men terecht kunnen zeggen dat het niet alleen bestand is tegen extreme uitrekking en temperatuurverschillen, maar ook tegen legio andere fenomenen. Hieronder vindt u een aantal van de belangrijkste:

  • Ten eerste is EPDM bestand tegen zuren. Een zuur wordt gekenmerkt door een lage pH-waarde, wat inhoudt dat het zich door bepaalde stoffen heen kan bijten. U zult vast ook wel eens van zure regen hebben gehoord. Dit houdt in dat er regen door klimatologische omstandigheden een bepaalde pH-waarde krijgt. Mocht u bijvoorbeeld bepaalde bouwmaterialen in uw dak hebben verwerkt die gevoelig zijn voor zulke zuren, dan kan dat op lange termijn tot problemen voor uw woning of huis leiden. Zodoende is het van belang dat deze polymeer zo goed bestand is tegen zuren. Ook in bepaalde industriële sectoren kan het van belang zijn dat EPDM goed bestand is tegen zuren; denk bijvoorbeeld aan de petrochemische industrie. Daar kan een dergelijke polymeer leiden tot een veiligere werkomgeving en een efficiëntere productie.
  • De polymeer is niet enkel sterk, flexibel en bestand tegen zuren, maar het kan ook een extreem bruikbare buffer tegen basen vormen. Een base is eigenlijk het tegenovergestelde van een zuur. Dat wil zeggen dat er geen sprake is van een lage pH-waarde, maar – u raadt het al – dat er sprake is van een hoge pH-waarde. U kunt daarbij bijvoorbeeld denken aan een pH-waarde van 9, 10 of 11. Basen kunnen net zoals zuren een bepaalde schadelijke werking hebben op bouwmaterialen. Dit kan zowel in huis-, tuin- en keukensituaties als in industriële situaties tot vervelende gevolgen leiden. Het kan daarom van belang zijn om een bestendig materiaal te gebruiken; qua rubbers is EPDM dan een uitstekende keuze.

Maar dat was nog niet alles…

EPDM blijkt dus bestendig te zijn tegen zuren en basen, dat wil zeggen zowel tegen een hoge als tegen een lage pH-waarde. Het is daarnaast echter ook bestand tegen zouten. Zouten worden ook wel mineralen genoemd, en zoals u wel weet van boten, havens en waterwerken, kunnen zouten een desastreuse uitwerking hebben op bepaalde materialen. Zouten tasten hout, metaal en ook rubber namelijk langzaam aan en leiden dus tot een afbraak van het materiaal. Het spreekt voor zich dat dit in alle situaties onwenselijk is. Het leidt namelijk niet alleen tot extra onderhoudskosten, maar zorgt er ook voor dat er zowel in huis-, tuin- en keukensituaties als industriële sectoren een hoger veiligheidsrisico is. Het is daarom ook zo belangrijk dat er een toepasselijk en geschikt materiaal wordt gebruikt in deze situaties, zoals EPDM. U heeft in conclusie kunnen zien dat deze polymeer samengesteld is uit een aantal monomeren en als rubbersoort gekenmerkt kan worden. Het is daarnaast bestand tegen extreme uitrekking – dat wil zeggen, het is zeer elastisch – en kan ook een zeer uiteenlopende variëteit aan temperaturen weerstaan. Maar dat is niet alles; deze rubbersoort is verder bestand tegen zowel zuren als basen, ofwel hoge en lage pH-waarden. Al met al wordt dan duidelijk dat het een sterke, flexibele en praktische rubbersoort is.