Opvoedingsondersteuning na scheiding

Twee jaar geleden zijn ik en mijn man uit elkaar gegaan. Mijn man had een andere relatie en ik bleef alleen achter met mijn dochters van 2 en 6 jaar oud. Het was een hele zware periode omdat ik er opeens alleen voor stond. Ik was mijn zelfvertrouwen kwijt en dat straalde ik uit naar mijn jonge dochters. Met de opvoeding ging het daardoor ook minder goed. Vooral mijn jongste dochter was een opstandige peuter en ik kon het niet meer aan. Via de huisarts werd ik doorverwezen naar een professional voor opvoedingsondersteuning. Dit was in de eerste instantie wel een hele grote stap. Ik had namelijk het idee ontzettend hard te falen omdat ik het niet alleen aankon. Mijn vriendinnen vonden het wel een heel goed idee om met opvoedingsondersteuning te starten. Ze konden me vooral overtuigen van het feit dat het geen kwestie van falen was. Het was immers geen normale situatie die ik door had gemaakt en ik kon er sterker door worden. Via via hoorde ik goede verhalen over Pauline van Soldt opvoedingsondersteuning. Pauline heeft al heel lang ervaring met het begeleiden van gezinnen. Ik besloot daarom een kennismakingsafspraak te maken om eens te kijken of ik er een goed gevoel bij had. Na de eerste minuut wist ik dat ik de hulp van Pauline bij mijn opvoeding heel goed kon gebruiken. Het voelde vertrouwd en ik zat daar goed op mijn plek.

Hoe zag het traject opvoedingsondersteuning eruit?

Tijdens onze kennismaking kreeg ik een uitgebreide toelichting over het verloop van de opvoedingsondersteuning. Het zou een traject worden van een paar maanden zodat we het proces rustig aan op konden pakken. Bij een vervolgafspraak moest ik moeilijke situaties omschrijven. Pauline kwam ook bij ons thuis om te observeren hoe mijn opvoeding er in de praktijk uitzag. Ze gaf me handige tips die ik meteen kon toepassen. Stap voor stapt merkte ik dat de omgang tussen mij en mijn kinderen door de opvoedingsondersteuning steeds soepeler verliep. Door de steun die ik kreeg van Pauline groeide mijn zelfvertrouwen weer. Dat voelden mijn dochters natuurlijk heel goed aan en het zelfvertrouwen van vooral mijn jongste dochter nam snel toe. Pauline werkt met de Triple P methode, deze werd ook bij mijn opvoedingsondersteuning gebruikt. Het draait daarbij allemaal om positief opvoeden. Vanuit deze methode gingen we aan de slag met de volgende acties:

  • Het veiliger inrichten van mijn huis zodat mijn dochters vrij kunnen spelen;
  • Meer complimenten geven aan mijn kinderen zodat ze zich zekerder voelen;
  • Duidelijker zijn naar mijn kinderen als ze niet luisteren;
  • Tevreden zijn met de ontwikkeling van mijn dochters en dat laten zien;
  • Onder zangles gaan, zodat ik tijd voor mezelf heb en positieve energie krijg.

Met deze acties ging het op zeer korte termijn echt een stuk beter. De opvoedingsondersteuning heeft mij een hele andere kijk gegeven op het gedrag van de mens in het algemeen en mijn dochters.  Daardoor kan ik nu veel beter omgaan met de dagelijkse moeilijkheden in mijn leven.

Opvoedworkshop

Omdat de opvoedingsondersteuning bij Pauline van Soldt zo goed bevallen was, heb ik mijn vriendinnen gestimuleerd om samen een opvoedworkshop te organiseren. Op de website van paulinevansoldt.nl konden we kiezen uit de thema’s voor een workshop. Wij kozen voor de workshop “Omdat ik het zeg!? Over regels en grenzen”.  Deze workshop is niet alleen nuttig voor moeders die problemen ondervinden bij opvoeden. Het is een aanrader voor iedere moeder. Samen met andere moeders ontvang je advies en ga je actief met elkaar aan de slag met praktische voorbeelden. Het was een leerzame bijeenkomst voor iedereen.

Lees meer…