Straattheater voor alle leeftijden

In onze gemeente hebben we jaarlijks een cultureel festival met vele foodtrucks, standjes, bandjes en straattheater waarbij we iedereen in onze gemeente willen voorzien van een gezonde dosis kunst en cultuur van eigen bodem. Een veel geprezen act op deze dag was het straattheater dat werd gebracht door Fabela Rozo, een theatergroep die kleinschalig straattheater brengt voor mensen van 4 tot 104 jaar oud en dat was het ook zeker. De acts die zij neerzetten zitten geweldig in elkaar en we hebben van jong en oud de feedback gekregen dat ze zich enorm vermaakt hebben met het straattheater dat Fabela Rozo heeft gebracht.

Verschillende soorten straattheater

We hadden vooraf al wat onderzoek gedaan en wilde een variƫteit aan theater brengen op ons cultureel festival. Die vonden we al snel op fabela-rozo.nl. Nu zijn wij als gemeente erg gebonden aan budgetten en juist omdat je voor iedereen wat wilt hebben is het en erg goede zet geweest om Fabela Rozo in te zetten voor het straattheater op ons festival. Zij brengen namelijk theater met verschillende karakters, zoals:

  • Zigeuners
  • Troubadours
  • Narren
  • Waarzegsters
  • Wild west-karakters

En dat is slechts een kleine greep uit alles wat ze maar in het repertoire hebben. We hebben Fabela Rozo gevraagd om met ons mee te denken over een goede invulling van de act, waarin voor iedereen iets ludieks is verwerkt, wat verrassend is voor de volwassenen en grappig voor de kleintjes. Dit was geen enkel probleem, want juist de diversiteit aan verschillende acts en karakters maakt het voor Fabela Rozo ook extra leuk om te doen. Zo gezegd, zo gedaan en we waren erg blij verrast met de manier van aanpak bij dit straattheater. Elke keer dat er een performance werd neergezet waren er hele drommen met mensen te vinden om de acteurs. Lang niet iedereen is bekend met straattheater en ontdekt hoe leuk en interactief het kan zijn. Kinderen trokken hun ouders aan de mouwen mee om te gaan kijken en te genieten van alles wat er gebeurde. De ene act was nog vermakelijker dan de andere en we hebben regelmatig smakelijk moeten lachen om wat er allemaal gebeurde. Het is zowel visueel als hoorbaar voor alle leeftijden leuk om te ervaren en er werd dan ook luid geklapt en gelachen door het publiek. Dit is het culturele festival waarnaar we op zoek waren. Het samenkomen van mensen uit alle bevolkingslagen in onze gemeente, die met een lekkere hap en een beker drinken zaten te genieten van straattheater van de bovenste plank. We hebben het echt getroffen met Fabela-Rozo en zijn ervan overtuigd dat ze nu nog maar een deel van hun kunnen hebben laten zien. Straattheater is namelijk best moeilijk om op een goede manier te brengen. Het moet aansluiting vinden bij het publiek, je moet zoveel mogelijk mensen kunnen vermaken en toch weg zien te blijven van met name de platheid die erin sluipt als een act niet aansluit bij het publiek. Daarnaast kun je heel leuk een act neerzetten, maar als je die in jezelf gekeerd staat uit te voeren, dan mis je de interactie met het publiek. De voeding die je nodig hebt om het enthousiasme aan te wakkeren en vast te houden.

Deze act gaan we absoluut vaker inzetten

Fabela-Rozo heeft ons hart gewonnen en we willen vaker gebruik maken van de acts die zij brengen op diverse locaties en evenementen. Daarnaast was ook de middenstand erg blij met het straattheater dat tijdens het cultureel festival aanwezig was en wij zouden niet verbaasd zijn als we ook daar vaker van deze acteerkunsten mogen genieten.