3D printen, wat komt daar bij kijken?

Kijk jij er ook al naar uit om te gaan 3D printen? Niet iedereen houdt zich er al mee bezig, maar sinds de 3D printers ook op de particuliere markt verkrijgbaar zijn merken we steeds vaker dat mensen toch wel geïnteresseerd zijn in het maken van 3D printen. Niet gek natuurlijk, want het heeft iets heel bijzonders om je eigen voorwerpen te maken. Niet alleen ontwerp je ze eerst met de speciale software, wat op zich natuurlijk al heel bijzonder is. De 3D printen die je hiervan maakt zijn echt door jou gemaakt. Dat is toch iets heel anders dan teksten schrijven en die uitprinten met de normale printen. Het maken van 3D printen neemt nu ook meer tijd in dan het maken van een gewone print. Je kunt de tijd verkorten door aan de slag te gaan met standaard voorbeelden, maar alleen al de tijd die het inneemt om een 3D model te printen is natuurlijk veel langer dan een gewone papierprint. Het is handig om hier rekening mee te houden wanneer je besluit om een 3D printer voor thuis te kopen. Je zult er zeker de nodige uren in steken om jezelf helemaal te laten wennen aan de 3D software en ook het maken van 3D printen. Wanneer je er al enige tijd mee bezig bent, zul je het natuurlijk steeds makkelijker vinden en ga je er steeds sneller mee om. Laat je dan ook niet gek maken door mensen die er al jaren mee bezig zijn. Zij hebben die ervaring al en zijn logischerwijs natuurlijk sneller dan jij dat zult zijn in het begin. Maar wees maar niet bang, je pakt het snel genoeg op. Wat zijn nou 3D printers die je kunt kopen?

  • DaVinci
  • Printrbot
  • Cubify Cube
  • Felix

Dit zijn waarschijnlijk allemaal namen die u op dit moment niets zeggen en dat is helemaal niet erg. Bij het bedrijf Llowlab kunnen ze u uitgebreide informatie geven over de verschillende soorten printers die nu op de markt zijn waarmee je goede 3D printen kunt maken. Koop dus nooit zomaar een 3D printer online, hier kun je lelijk mee de fout in gaan en dat wil je absoluut niet. Het is voor de meeste mensen noodzakelijk om de nodige info te krijgen over de verschillende soorten printers die er zijn en wat je er precies mee kunt.

Je eigen 3D printen maken

Voordat je je eigen 3D printen kunt maken zul je eerst overweg moeten met de 3D software die je naast de 3D printer zult moeten aanschaffen. Tenslotte kun je zonder de juiste software nooit gebruik maken van de printer en dus ook geen eigen 3D printen maken. 3D printen is echter helemaal niet zo moeilijk zoals het op het eerste gezicht vaak lijkt. We hebben al veel mensen gezien die het in het begin helemaal niet zagen zitten. Ze wilden graag een 3D printer, maar ze konden niet overweg met de software. Veel mensen worden een beetje bang wanneer ze het woord software horen of lezen en krabbelen dan al terug. Dit is echter erg zonde, want ook de software wordt en is aangepast op de particuliere markt. Het is dus echt niet zo dat je een bepaalde voorkennis moet hebben om met de software aan de slag te gaan. Iedereen kan het leren. Het zal in het begin natuurlijk even wennen zijn, maar binnen de kortste keren weet je niet beter en ga je met de software om alsof je er al jarenlange ervaring mee hebt. Dit hebben we al bij veel mensen gezien en zij maken nu de meest geweldige 3D printen. Wij zijn ervan overtuigd dat dit echt de toekomst is. Binnenkort maken we allemaal 3D printen en is er niemand meer die met een gewone printer aan de slag gaat. Wanneer dit gaat gebeuren is natuurlijk allemaal giswerk. Dat hangt er ook vanaf hoe snel de 3D printer het doet op de particuliere markt.

3D printen is niet moeilijk

Al in de jaren negentig werden er films gemaakt waarin het gebruik van de 3D printer getoond werd. Vaak werd hier geen speciale aandacht aan besteed, maar gaf het de film wel net dat extra stukje dat het echt een beetje speciaal was. Toen was het absoluut nog niet mogelijk om thuis 3D printen te maken. Dit werd alleen maar beschikbaar gesteld voor bedrijven met veel geld. Het was toen nog ook heel duur om 3D printen te maken en op de particuliere markt was hier gewoon het geld niet voor. Ook de materialen waren vaak niet genoeg voorradig om hiermee de particuliere markt mee te voorzien. Inmiddels is daar veel verandering in gekomen en is het maken van 3D printen erg betaalbaar geworden. En natuurlijk een stuk makkelijker. Bij het maken van 3D printen komt een stuk meer kijken dan bij het maken van een papieren print en daarom heeft het enige tijd geduurd voordat dit ook echt mogelijk was om naar de particulier te brengen. Binnenkort is het goed mogelijk dat je bij veel mensen thuis een dusdanige printer ziet staan en natuurlijk de nodige voorwerpen in huis die door de printer zijn gemaakt. Je hoeft er niet eens meer de deur voor uit wanneer je bijvoorbeeld een kopje kapot laat vallen. Hier maak je dan zelf 3D printen van. Het is nu misschien nog moeilijk voor te stellen, maar dit zal zeker in onze toekomst liggen.