Wat doet een goochelaar?

Heel veel mensen hebben vast wel een idee bij wat een goochelaar ongeveer doet. Maar onze ervaring is toch dat veel mensen na het zien van een show van een professionele goochelaar ze toch heel erg verbaasd zijn over wat er nog meer bij zo’n show komt kijken. Het is meer dan alleen maar het uitvoeren van trucjes en het laten verdwijnen van dingen. Een goochelaar kan heel veel meer. Wil jij precies weten wat er nou bij komt kijken om een goochelaar te zijn? Huur dan Marc Woods in voor een workshop. Tijdens de workshop laat Marc Woods zien wat hij zoal doet in zijn shows en hoe hij dit doet. Maar hij geeft natuurlijk niet al zijn geheimen prijs. Je zult er ook het nodige leren over het in elkaar zetten van een show bijvoorbeeld. Hier komt veel meer bij kijken dan veel mensen denken. Zo is het bijvoorbeeld belangrijk om rekening te houden met

  • je publiek
  • de ruimte waarin je optreedt
  • de middelen die je voorradig hebt

Ten eerste is je publiek natuurlijk heel belangrijk. Wanneer je optreedt voor kinderen voer je een hele ander soort show op dan wanneer je voor een groep volwassenen of misschien zelfs bejaarden mensen staat. Dan zijn er natuurlijk ook nog speciale groepen mensen. Wat dacht je van het optreden op een bruiloft. Dit klinkt sommige mensen misschien gek in de oren, maar er zijn genoeg bruidsparen die het geweldig vinden om een goochelaar aan het werk te zien tijdens hun huwelijksreceptie. Het geeft net dat beetje extra aan je feest dat je anders niet gehad zou hebben. Zo zijn er natuurlijk uiteenlopende soorten doelgroepen te bedenken waarvoor jij een show zou kunnen opvoeren. Tijdens de workshop leer je hoe je hier mee om kunt gaan en hoe je je show daarop aan kunt passen.

Goochelaar ben je overal

Een echte goede goochelaar kan overal optreden. Maakt niet uit hoe klein of hoe groot de ruimte is, jij kunt er een goede show opvoeren. Kijk bijvoorbeeld naar Marc Woods. Hij geeft regelmatig shows die alleen aan een tafel plaatsvinden en nergens anders. Hij loopt dus niet rond, maar zit op een stoel aan die tafel en laat daar verschillende trucs zien. Je denkt misschien dat dit veel minder indrukwekkend zal zijn dan wanneer de goochelaar een grotere ruimte heeft waar hij aan de slag kan, maar niets is minder waar. Juist in zo’n kleine omgeving kun je de spanning veel beter opbouwen en kun je dingen extra spannend maken. Daarnaast zijn veel handelingen veel minder goed zichtbaar en daar kun je natuurlijk goed gebruik van maken. Even je hand onder de tafel steken om een truc voor te bereiden zal niemand opvallen. En anders zijn ze alleen maar heel erg benieuwd wat je nu precies aan het doen bent. Zorg er dus voor dat je je show aanpast op de ruimte waarin je optreedt. Wanneer je bijvoorbeeld in een hele grote ruimte staat moet je weer een ander soort optreden verzorgen. Bepaalde trucs zijn bijvoorbeeld moeilijk staand uit te voeren of ze komen beter tot hun recht wanneer je ze zittend aan een tafel doet. Dit zijn allemaal dingen waar je als goochelaar rekening mee moet houden. Maar tegelijkertijd maakt dit het goochelaar zijn ook wel heel erg spannend. Je geeft zo nooit twee keer dezelfde show. Er zijn altijd wel factoren die veranderen. Zelfs wanneer je twee keer voor een zelfde soort groep in een zelfde soort ruimte lijkt te staan, dan zal het je verbazen dat het toch twee hele verschillende optredens kunnen zijn. Tenslotte zijn niet alle mensen hetzelfde en daar moet je je show toch ook weer op aanpassen. Als goochelaar is het dus heel belangrijk dat je een goede mensenkennis hebt. Dat zal je zeker van pas komen tijdens de shows.

Als goochelaar ben je nooit alleen

Tijdens de workshop van Marc Woods leer je natuurlijk niet alleen het uitvoeren van verschillende trucs, ook besteedt hij aandacht aan veel andere facetten, bijvoorbeeld de tools die jij kunt gebruiken tijdens je shows. Een goochelaar moet namelijk met alle dingen die hij voor handen heeft aan de slag kunnen. Soms heb je een ruime keuze en heeft er iemand in het publiek een mooie sjaal om waar je iets mee kunt en heeft weer een ander een horloge om zijn pols waar je ook wel raadt mee weet in een goede truc. Helaas is het soms zo dat je onverwacht met niets uit het publiek aan de slag kunt. Als goochelaar moet je dus kunnen improviseren. Dat is een van de belangrijkste dingen die je leert wanneer je goochelaar wordt. Je moet niet alleen met alles aan de slag kunnen wat je voor handen hebt, je moet er ook mee om kunnen gaan wanneer er ineens iets niet is waarvan je had verwacht dat het er wel zou zijn. Zorg dus dat je altijd meerdere trucs kent die je in je show kunt toepassen. Wanneer je al die facetten bij elkaar brengt en je kent ook nog eens een aantal hele indrukwekkende trucs dan ben je al snel best wel een goede goochelaar. Na de workshop van Marc Woods ben je meestal niet meteen een professional. Het duurt even voordat je genoeg trucs kent en kan. Geef het de tijd en oefen regelmatig. Je zult al snel merken dat je vooruitgang boekt en je eerste kleine show kunt opzetten.